BAZA ZNANJA

5 Trendova na globalnom tržištu eko hrane: iskoristite promjene koje stižu i k nama

autor u Marketing

Eko hrana je na policama većine supermarketa, sve je više proizvođača, a rezultat je to sve veće potražnje. Osim hrane, traži se i eko kozmetika, na zapadu traže eko i za kućne ljubimce. Sajmovi eko hrane su sve veći i iz godine u godinu sve zanimljiviji i nakrcaniji. Industrija eko hrane raste, a kako bi ste zadržali korak, pa čak se i uključili u osvajanje novih granica, možda razvoj nekih novih proizvoda ili neki odvažniji način promocije, donosimo pregled pet glavnih trendova na globalnom tržištu eko hrane:

  1. Stižu milenijalci – pripremite se za njihove potrebe

U razvijenijim zapadnim zemljama milenijalci su već postali najčešći kupci eko hrane. Prema nekim procjenama čak 52 % kupaca eko hrane spada u tu generaciju. Mnogi od njih odrasli su uz pojmove ekološka i/ili organska proizvodnja i većina ih zna što to znači. Također, odlikuje ih spremnost na istraživanje, eksperimentiranje (i u kuhinji), te prate što se događa na globalnoj sceni. Ako ćete pripremati proizvod temeljen na ekoloških uzgojenoj hrani, svakako se posavjetujte s pripadnicima ove skupine, jer oni će vam vjerojatno biti najvjerniji kupci.

  1. I ‘obično’ povrće mora imati dodanu vrijednost

Ekološko ‘svakodnevno’ povrće također je kategorija čija prodaja raste. Iako se radi o ‘običnom’ povrću, upravo u kreiranju neke dodane vrijednosti leži prilika. Napravite nešto što je iskorak od običnog – ponudite kupcima nešto novo, zabavno, brže i lako opravdajte veću cijenu.

  1. Udruživanje kupaca je in

Ovaj trend izražen je na zapadu, ali vidljiv je i kod nas. Grupe solidarne razmjene prvi su korak u tom smjeru, potrošačke zadruge su još jedna mogućnost, ali generalno – udruživanje kupaca radi ostvarenja povoljnijih cijena, veće pregovaračke moći nešto je što je stiglo i u svijet eko hrane. Koristi imaju kupci, ali i proizvođači, stoga ako ste proizvođač, pokušajte povezati svoje kupce i stvoriti vlastitu grupu vjernih kupaca.

  1. Eko kreće u restorane i fast foodove

Sve više eko hrane pronalazi svoje mjesto u objektima brze prehrane. Restorani i fast food objekti ubacuju u menije sve više eko obroka. SAD već bilježi otvaranje prvih certificiranih eko restorana, a trend bi uskoro mogao preći i preko bare, u Europu. To je probijanje novih granica za eko hranu i ako se pokaže uspješnim sigurno će pridonijeti daljnjem rastu potrebe za većom proizvodnjom.

  1. Uradi sam eko obroci

Za užurbane i zaposlene pojedince kuhanje nije prioritet, pa se okreću unaprijed pripremljenim kompletima za objedovanje koje je potrebno samo malo podgrijati ili dovršiti. Oni koji su htjeli unaprijed pripremljene eko obroke, do sada su ih teško pronalazili, ali očigledno da se trend okreće, jer kako potrošači sve manje žele odlaziti u trgovine, a sve više žele da im se potrepštine donose na kućni prag, sve je više mogućnosti za narudžbu unaprijed pripremljenih eko obroka. Veliki prodajni lanci očekuju da će se vrijednost te kategorije poduplati u narednih godinu dana.

Trendovi su to koji su vidljivi na tržištima razvijenijih zemalja, ali koji sigurno neće zaobići ni naše krajeve. Pažljivo ih proučite i već danas počnite razmišljati kako se strateški pozicionirati da bi se prilagodili tim novim uvjetima na tržištu, jer upravo će o toj prilagodbi na promjene uvelike ovisiti i dugoročna održivost vaše eko proizvodnje.