BAZA ZNANJA

Eko proizvodi

autor u Prerada voća i povrća

Hrana iz ekološkog uzgoja, kao i sve izvedenice u nazivima (eko, bio, organska), osim onih dionika koji su direktno uključeni u njenu proizvodnju i preradu, sve više zaokuplja interes potrošača i znanstvene zajednice. Istodobno, eko proizvođači, koji su posvećeni ovakvom vidu proizvodnje hrane, intenzivnije ulažu u tehnologiju i traže nove načine produktivnije proizvodnje. Ovim se akcelerira razvoj sektora ekološke proizvodnje koji pokazuje trendove konstantnog ekonomskog rasta.

Ekološka poljoprivreda je radno intenzivna te prilagođena specifičnim proizvođačkim uvjetima. Navedeno rezultira u tržišnim cijenama ekološki proizvedene hrane koje su uglavnom više od cijena konvencionalne hrane. Ipak, porastom ekonomske moći i razvijanjem svijesti o zdravstvenim i sigurnosnim aspektima hrane sve više kupaca je zaineresirano za eko proizvode te spremno je platiti veću cijenu u odnosu na konvencionalno proizvedenu hranu.

Svrha ekološke proizvodnje je zaštita zdravlja i života ljudi, zaštita prirode i okoliša te zaštita potrošača. Dakle, primjenjuje se cjeloviti ili održivi koncept proizvodnje hrane koji uključuje poštivanje i zadovoljenje propisa (načela) ekološke proizvodnje.

Prof. dr. sc. Darko Velić