BAZA ZNANJA

Kroz medije do tržišta: 10 ideja za besplatni publicitet

autor u Marketing

Besplatni publicitet je odličan način za širenje informacija o onome što radite i onome što tržištu nudite. Ako se uspijete relativno redovito pojavljivati u medijima, možete uz gotovo nikakav financijski trošak, privući pažnju vaših ciljanih potrošača. Pojavljivanje u medijima daje vam i dodatni kredibilitet – jer prošli ste uredničku procjenu, netko je ocijenio da vrijedite biti predstavljeni. Kod plaćenog oglasa, sami birate što ćete i kako reći o sebi, ali u priči koju mediji objave o vama nemate previše utjecaja na sadržaj, što tu priču čini vjerodostojnijom. Dobra je vijest da besplatni publicitet nije teško zaraditi, ukoliko znate što radite. Potrebno je samo odlučiti što želite (povećati svijest o vašem brandu, povećati broj posjeta na vašoj web stranici, povećati broj osoba koje su čule za vas…), osmisliti nekoliko ideja za priču i plasirati ih relevantnim časopisima, novinama ili portalima putem objave za medije. Nije svaka priča dovoljno zanimljiva da bude obrađena u medijima, ali u nastavku donosimo 10 ideja koje su obično dovoljno privlačne i potencijalno mogu ‘zaraditi’ besplatnu objavu.

1. Budite prvi, najnoviji, najstariji, najveći, najmanji…
Različito je ono što će potaknuti interes novinara, pogotovo u svakodnevici u kojoj su bombardirani s prosječnim događanjima (konferencije za medije, radionice, konferencije…). Budite sigurni da ćete se po nečemu isticati.

2. Osvojite nagradu
Predstavljanje osvajača nagrade novinarima je uvijek zanimljivo. Ako prelistate neke od časopisa ili dnevnih novina, vidjet ćete da gotovo i da nema broja, a da nije objavljen barem jedan članak o nekome tko je osvojio neku nagradu. Pronađite natjecanje na kojemu možete osvojiti nagradu i nemojte se pouzdati da će organizator obavijestiti medije ako ju osvojite. Obavijestite ih sami.

3. ‘Otmite’ pažnju reagiranjem na aktualnu priču
Tvrtke ili pojedinci iz vašeg sektora završili su u medijima jer imaju nešto zanimljivo za ispričati? Pošaljite objavu za medije u kojoj reagirate na njihovu priču, dodajte neki zanimljiv pogled na situaciju, unesite dodatnu zanimljivost.

4. Predstavite publicitet koji ste zaradili na lokalnoj/nacionalnoj razini
Ako je o vama izašla priča u nacionalnom časopisu, predstavite to medijima na lokalnoj razini i obratno.

5. Ponudite medijima stručno mišljenje ili seriju članaka
Medijima uvijek trebaju stručnjaci iz određenog područja. Budite im na raspolaganju ukoliko vas zatraže za mišljenje, a možete biti i proaktivni i ponuditi im seriju članaka kroz koje ćete predstaviti ono što radite ili objasniti čitateljima/gledateljima medija kako se radi nešto u čemu ste vješti. Ne brinite ako vam pismenost nije na previsokoj razini. Mediji uglavnom zapošljavaju lektore, koji će jezično ‘ispolirati’ vaše članke.

6. Riješite problem
O čemu svi pričaju? Što možete napraviti da biste to popravili? Prelistajte novine i vidite gdje možete ponuditi svoju uslugu/proizvod kao rješenje postojećeg problema.

6. Napravite problem
Možete li unijeti malo nemira u postojeću situaciju? Izazvati malo kontroverze? Pokušajte napraviti tako nešto.

7. Pokušajte postaviti ili srušiti rekord
Ovo je klasik za generiranje publiciteta. Svi vole pokušaje obaranja rekorda. A rekorda je pregršt koji se mogu obarati. Naravno, pokušajte oboriti neki rekord koji ima veze s vašom proizvodnjom.

8. Napravite nešto na potpuno drugačiji način
Ako u vašoj branši postoji nešto “što se oduvijek radi tako”, pokušajte na pametan način promijeniti tu praksu i osigurati si nešto redaka u medijima.

9. Napravite istraživanje i ponudite rezultate besplatno
Saznajte kako ljudi razmišljaju u pogledu onoga čime se bavite: napravite mini anketu, a rezultate istraživanja protumačite i ponudite medijima. Na taj ćete se način predstaviti kao ekspert za područje kojim se bavite, te ćete zaraditi veći kredibilitet kod medija, ali i kod njihovih konzumenata.

Ovo su samo neke od ideja koje vas neće koštati novca, a zahvaljujući publicitetu koji možete generirati ako ih pravilno iskoristite, vaši proizvodi mogu postati puno traženija roba. Za poseban učinak, kombinirajte nekoliko različitih ideja u jednu cjelinu i zaradit ćete još bolji plasman.