BAZA ZNANJA

Ljekovito bilje – kultivari i sjeme

autor u Prerada voća i povrća

Kultivar je temeljna jedinica bilinogojstva i osnovni čimbenik uspješne, sigurne, stabilne i visokoprofitabilne proizvodnje ljekovitog, aromatičnog i medonosnog bilja. Od izuzetne je važnosti poznavanje genetske strukture pojedinih kultivara bilo koje biljne vrste ljekovitog i aromatičnog bilja. Pravilnim odabirom kultivara možemo izravno utjecati na manje ili više profitabilniju proizvodnju. Npr. unutar iste vrste jedni kultivari imaju više eteričnih ulja a drugi manje, jedan sintetizira više vitamina, minerala, aromatičnih tvari a drugi manje.

Biljni genetski izvori u svijetu prikupljeni su i čuvaju se u nacionalnim bankama biljnih gena i služe oplemenjivačkim programima ovih kultura. Hrvatska banka biljnih gena (HBBG) prikuplja, proučava, koristi i dokumentira nacionalne biljne izvore ljekovitog, aromatičnog i medonosnog bilja a prikupljena nasljedna plazma može poslužiti za potrebe razvoja oplemenjivanja pojedinih biljnih vrsta za vlastitu proizvodnju,  industriju ili izvoz. Zahvaljujući oplemenjivanju i sjemenarstvu mnogim biljnim vrstama ljekovitog i aromatičnog bilja poboljšane su ciljane osobine (kamilica, korijandar, lavanda, paprena metvica, vučika i sl.). Tako npr. križanjem Lavandula officinalis s Lavandula latifolia dobivene su linije i genotipovi (kultivari) znatno bolje kakvoće nego ih imaju roditeljske komponente.

Kako su različiti dijelovi ljekovitog i aromatičnog bilja cilj uzgoja (korijen, list, stabljika, sjeme, cvijet, plod i sl.), to se ciljanim oplemenjivanjem i odabirom željenih genotipova u populaciji križanaca mogu kreirati kultivari za svako proizvodno područje prema zahtjevima industrije (farmaceutske ili prehrambene). Oplemenjivanjem možemo stvoriti adaptabilne kultivare za ranije rokove sjetve, otporne na niske ili visoke temperature, otporne na bolesti i štetnike i sl.

Glavni ciljevi oplemenjivanja i sjemenarstva ljekovitog, aromatičnog i medonosnog bilja su: rodnost, kakvoća, otpornost na polijeganje, bolesti i štetnike i sl. Biološka masa ovog bilja i sadržaj aktivnih tvari temeljni je cilj kreiranja novih kultivara i proizvodnje sjemena. Tako npr. sadržaj eteričnih ulja i alkaloida kod ovih biljaka od izuzetne je važnosti kod odabira kultivara i sjemena za široku proizvodnju. Isto tako, sadržaj pojedinih ciljanih aktivnih tvari u biljci je često važniji od ukupne količine aktivnih tvari.  Npr. rod Claviceps, koji sadrži ergotoksin, manje je važan od rodova što sadrže ergomumin, bez obzira na ukupan sadržaj npr. alkaloida. Kod odabira kultivara lavande u uzgoju, prednost imaju francuski genetski izvori (kultivari) koji imaju manju biološku masu, ali sadrže više eteričnih ulja (linalilacetata i sl.). U oplemenjivanju i sjemenarstvu ljekovitog, aromatičnog i medonosnog bilja, cilj nove kreacije može biti dobar habitus, lijep izgled kultivara, manja biološka masa a veći sadržaj eteričnih ulja (npr. korijandar) i sl. Prema tome kreatori novih kultivara odabirom različitih genetskih izvora za križanje mogu znatno promijeniti metabolizam i opći izgled kultivara ljekovitog, aromatičnog i medonosnog bilja.