AKTIVNOSTI U OKVIRU PROJEKTA

STUDIJSKO PUTOVANJE BEČ

VALPOVO Od 3. do 5. svibnja 2018. godine, u sklopu provedbe projekta provedena je još jedna zajednička aktivnost svih partnera na projektu. sudionika projekta Organic Bridge Cilj putovanja bio je posjetiti različita ekološka poljoprivredna imanja na kojima su sudionici vidjeli primjere dobre prakse, upoznali se s različitim načinima proizvodnje, te uspostavili međunarodne kontakte.

U sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG IPA Hrvatska-Srbija, organizirano je studijsko putovanje u Glinzendorf, u Donjoj Austriji, na imanje Adamah koje ima organiziranu proizvodnju, preradu i distribuciju biološki uzgojenih poljoprivrednih proizvoda.

Na studijskom su putovanju bili organizatori projekta, veći broj ekoloških poljoprivrednika iz Slavonije i Baranje te Vojvodine u Srbiji te novinari nekoliko vojvođanskih i lokalnih medija Valpovštine, koji prate provođenje projekta Organic Bridge.

Eko farma Adamah, na 140 hektara što vlastitog, što unajmljenog zemljišta, ima organiziranu proizvodnju povrća, žitarica i voća, preradu, sortiranje i distribuciju isključivo certificiranih proizvoda. U mreži partnera koji se također bave ekološkom proizvodnjom prehrambenih proizvoda organizirali su distribuciju paketa bio-proizvoda po domaćinstvima Beča i drugih većih austrijskih gradova te cijelu paletu drugih aktivnosti vezanih uz proizvodnju i korištenje bio proizvoda u svakodnevnih prehrani.

Pored toga što ima vrlo dobro opremljen prodajni centar na samom imanju, Adamah eko farma organizira cijeli niz događanja, izložbi, radionica i susreta tijekom godine na kojima okuplja proizvođače, distributere i korisnike bio proizvoda, tako da su i goste, sudionike studijskog putovanja iz Slavonije, Baranje i Vojvodine, ugostili, pripremili im prezentaciju vlastitih mogućnosti.

Nema sumnje da će spoznaje stečene ovom posjetom poslužiti kao primjer dobre prakse svim sudionicima projekta, a osobito pri koncipiranju Centra za kompetencije u Selenči te pružanje usluga i treninga „po mjeri koji će provoditi.

Sedamdesetak sudionika studijskog putovanja upoznali su se iz s načinom plasmana proizvoda na specijaliziranim prodajnim mjestima, a uz stručnog vodiča posjetili su i najznačajnije turističke znamenitosti Beča.