BAZA ZNANJA

Organska hrana i društvene mreže: trebate li influencera?

autor u Marketing

Prehrambena industrija je u posljednjih nekoliko godina doživjela pravu revoluciju. Ne tako davno, gazirana pića i brzi obroci bili su najpopularnije (i najprofitabilnije) kategorije, ali danas sve više potrošača traži “prirodno”, “eko”, “bez aditiva” i upravo su to riječi koje su sve istaknutije na ambalaži prehrambenih proizvoda.

Ne jedu dok ne objave na internetu

Zahvaljujući pokretu zdrave hrane, raste i potražnja za organskom hranom, pogotovo među milenijalcima, generacijom koja ulazi u radne odnose, počinje zarađivati i trošiti novac. Mnogi brandovi žele zadobiti njihovu pažnju, a društvene mreže su njihov način komunikacije, pa je logično da se bitka za tu pažnju i vodi upravo na različitim online “social” platformama. Zbog tih platformi i način na koji nove generacije jedu doživio je promjene. Fenomen “eat and tweet” (jedi i tvitaj) gotovo je nemoguće ne primijetiti: korisnici društvenih mreža redovito prije jela okidaju fotku netaknutog obroka i postaju je na neku od platformi. Hashtagovi #food i #foodporn imaju 230, odnosno 130 milijuna postova na instagramu.

Zahvaljujući tom trendu, mladi anonimni ljubitelji zdrave hrane ohrabreni su natjecati se s velikim kuharima i ostalim trendseterima u pripremi zdravih obroka. Istraživanje američkog ministarstva poljoprivrede pokazalo je da zahvaljujući društvenim medijima značajan broj mladih redovito odabire zdraviju hranu.

Uz pomoć influencera do ciljane publike

Zahvaljujući globalnoj premreženosti, vrlo je lako okupiti se sa skupinom istomišljenika i razmjenjivati iskustva, recepte i preporuke o tome kako se zdravije hraniti. Blogeri i oni koji objavljuju o svojim iskustvima vezanim uz zdravu prehranu stekli su značajan broj sljedbenika, od kojih neki premašuju i brojku od njih milijun. Ispod svojih postova, takvi pojedinci odgovaraju na pitanja, daju i primaju savjete, dijele podršku i ohrabruju jedni druge da izdrže u strogim planovima prehrane. Takva interakcija temelj je influencerskog marketinga.

I upravo je influencer osoba koja može pomoći promovirati vaš brand, proizvod ili povećati posjećenost vaših stranica ili profila na društvenim mrežama. Zašto je tome tako?

Od gledatelja do kupaca

Nakon određenog broja postova, aktivnosti i redovitog objavljivanja, influencer je stekao povjerenje i poštovanje svojih pratitelja. To povjerenje treba zaslužiti ali i pažljivo njegovati. Ako su vrijednosti branda istovjetne vrijednostima (i temama) koje promovira influencer zajednički nastup ne samo da ima smisla, nego može ostvariti sinergijski pojačan učinak za obje strane uključene u promotivnu aktivnost. Samo jedan sponzorirani post od pogođenog influencera dovoljan je da određeni brand ili proizvod “eksplodira” na internetu i među svojom ciljanom populacijom. A svu osvojenu pažnju onda je potrebno kanalizirati tj. konvertirati u prodaju (to je tema za opširniji post).

Zato dok povjerenje potrošača u klasični marketing sve više opada, povjerenje koje generiraju influenceri značajan je potencijal za rast i promociju brendova eko hrane, pogotovo zbog već spomenutih trendova zdrave prehrane, “eat and tweet” i fenomena društvenih medija. Tko bi bila idealna osoba koja može promovirati vaš proizvod?